Ga naar de inhoud
Inbinden van katernen

Inbinden

Losse onderdelen bewaren gemakkelijker wanneer dit tot een boekstuk verwerkt wordt. Losse bladen, katernen, edities van magazines, … Zowat alle papierwerk kan ingebonden worden dankzij diverse inbindtechnieken.

Inbinden van losse bladen of katernen

De meest bekende technieken zijn garengenaaid inbinden of lumbecken.

Bij een genaaid gebonden boek worden de vellen papier gevouwen en genaaid tot verschillende katernen die vervolgens aan elkaar genaaid worden tot een stevig geheel. Doordat de katernen gevouwen worden, kunnen de pagina’s niet loskomen. Bovendien ligt een genaaid gebonden boek mooi open.

Lumbecken is een inbindwijze vernoemd naar de Duitse uitvinder Emil Lumbeck waarbij de rug van het boek niet genaaid wordt maar wordt schoongesneden en voorzien van lijm. Vervolgens wordt de omslag eromheen geplakt. Het voordeel van deze techniek is dat de katernen niet langer herkenbaar zijn. Deze bindwijze heeft vaak de voorkeur bij grote oplages of bij boeken die niet zeer intensief ingekeken worden.

Daarnaast zijn er nog heel wat andere technieken om losse bladen of katernen in te binden.
Atelier Whyart adviseert je graag van naald tot draad!

Inbinden van facsimile’s

Soms wil men een historisch getrouwe kopie van een kostbaar boek laten maken. Dit noemt men een facsimile.  Het originele boek kan op die manier veilig opgeborgen en geconserveerd worden terwijl men de facsimile gebruikt bij tentoonstellingen of om te raadplegen.

Grote keuze in afwerking

Naast de inbindwijze, heb je een ruime keuze in de afwerking van de kaft. Whyart helpt je op weg om het uitzicht van het boekstuk te bepalen.

Buckram bijvoorbeeld is gesteven weefsel van katoen of linnen. Dit wordt vaak gebruikt voor boekomslagen omdat de kleurmogelijkheden eindeloos zijn én het bovendien een erg stevig en duurzaam materiaal is.

Daarnaast kan je ook een leeslint of kapitaalbandjes toevoegen of misschien had je gedacht aan een vergulde titel of etiket?

Kartonnage

En om het geheel nadien te bewaren, kan Atelier Whyart ook instaan voor het op maat maken van zuurvrije boekendozen.

Prijsvoorstel
Kartonnage - zuurvrije doos op maat

Andere diensten