Ga naar de inhoud
Schimmelbehandeling van papier, boeken en archivalia

Behandeling van schimmel

Voor de behandeling van documenten met schimmel voor kleine en grote oplages, kan je terecht bij Atelier Whyart.
Schimmel ontstaat steeds door een vochtprobleem: schimmels floreren in een vochtige omgeving. In een koele, droge omgeving kunnen ze niet tot ontwikkeling komen. Het is daarom belangrijk om documenten steeds in een koele, droge én goed geventileerde omgeving te bewaren.

Tijdschriften met schimmel

Wat moet je doen bij een vermoeden van schimmel?

Heeft een schimmel toch zijn weg gevonden in je archief of verzameling, dan is het belangrijk om de schimmel definitief te verwijderen uit het object én de omgeving.

  1. Maak foto’s van het document én van de situatie waar het document werd opgeborgen en bezorg deze aan Atelier Whyart.
  2. Atelier Whyart voorziet vervolgens testers die detecteren of de schimmel nog actief is of niet.
  3. Wanneer de schimmel nog actief is, is het uiterst belangrijk dat je niet met het object langskomt in het atelier. De verspreiding van een schimmel gebeurt immers vliegensvlug…
    Het transport van een object met een actieve schimmel, gebeurt in een verpakking gemaakt van Tyvek. Dit is een synthetisch materiaal dat bestand is tegen water, schuring, bacteriën en slijtage.
    Atelier Whyart adviseert je verder op basis van het object en de totale omvang van de schimmel.

Behandeling van schimmel met gammastraling

Een uiterst effectieve desinfectiemethode is het gebruik van gammastraling. Dit is een niet-giftige bestrijdingsmethode om grote hoeveelheden documenten in één klap te verlossen van schimmels.

Atelier Whyart zorgt voor de stapeling van de stukken op een pallet en verzorgt de opvolging van het verdere proces. De gammastraling wordt immers enkel door gespecialiseerde bedrijven uitgevoerd.

Na de behandeling door gammastralen, moeten de dode schimmelsporen manueel verwijderd worden met een zachte handborstel, een museumstofzuiger met HEPA-filter en doekjes.

Gammastralen van kleine oplages

Een stuk archief laten gammastralen gebeurt doorgaans per pallet. Heb je echter een kleinere oplage, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met Atelier Whyart. Een paar keer per jaar verzamelt Andy kleinere oplages met schimmel om deze tot 1 of meerdere paletten te stapelen. Zo kan de palletplaats optimaal benut worden aan een haalbare prijs.

Attest

Omdat het met het blote oog moeilijk te zien is welk document wel of niet behandeld werd met gammastralen, voorziet Atelier Whyart telkens een attest.

>> Prijsvoorstel aanvragen
Boek met schimmel
Testers voor opsporen van actieve schimmel

Andere diensten